ULYKKELIGT FORHOLD

Den primære årsag til, at vi bliver i et ulykkeligt forhold

frit oversat efter tekst af Jeannie Assimos

 

 

”Hvorfor blive i et forhold, når det er tydeligt, at forholdet er ulykkeligt?”

Et af de ubehagelige spørgsmål at få stillet, som er så nemt for alle andre end dig at besvare.

Grunden til, at fx venner og familie har så nemt ved at besvare det spørgsmål, er, at de kender dig. Måske kender de dig bedre, end du selv gør. Derudover står de ikke i din situation, men kan betragte det hele udefra. Det er sikkert også et spørgsmål, du sommetider har stillet dig selv. Men når tvivlen melder sig og konflikten i forbindelse med et evt. brud banker på, så gør din psyke, hvad den kan for at dække over og skjule, hvad du reelt burde gøre for at få det bedre. Den er med andre ord verdensmester i kamuflage og forklædning. For at hjælpe dig med at afdække dine egne undskyldninger og blinde vinkler får du her seks hyppigt forekommende årsager til, hvorfor vi som mennesker bliver i et ulykkeligt forhold eller undlader at gøre noget, selvom vi ikke trives i forholdet.

Inerti

Synonymer til inerti er passivitet, sløvhed, magelighed, uvillighed, dovenskab, apati, driverier, lediggang, uvirksomhed og driveri. Mange ord, som kan være beskrivende for en situation, hvor man ikke foretager sig noget. Teknisk set er inerti en bevægelsestilstand – eller mangel på samme. Som beskrevet i Newtons 1. lov: Inertiloven

Inerti er et legemes (noget, der har masse) “modstand” mod at ændre retning.

Newtons 1. lov siger, at påvirkes et legeme ikke af en resulterende kraft, vil det enten ligge stille (på sofaen efter en lang dag) eller blive ved at bevæge sig (gennemgå bevægelserne) med konstant hastighed i samme retning.

Problemet i tilfældet med et ulykkeligt forhold er, at den styrke, det kræver at starte forfra eller skifte retning, slet ikke er ydre bestemt. Den kommer indefra. Inde fra dig. Det omfatter blandt andet nogle overvejelser om, hvad du kan og ikke kan leve med. Dernæst at sætte grænser for dig selv og udtrykke disse over for din partner. Det vil sige at bryde vaner, der har fastlåst dig og holdt dig fastfrosset på samme sted i for lang tid og alt for længe. Alt dette omfatter handling frem for blot at lade stå til. Hvis du har levet et liv, hvor du har nøjedes, bliver du nødt til at indse, at det kommer til at kræve noget af dig, for at du kan ændre dette.

Konfliktsky

Få ting her i livet er mere konfliktfyldte – smertelige og tumultagtige – end at bryde med en person. En person, du har været i forhold med i et stykke tid. Ofte er det sådan, at jo længere tid, du har været sammen med én, jo mere konfliktfyldt kan processen blive. Det er trist, at mange bliver i utilfredsstillende forhold måned efter måned, år efter år. Fordi de frygter, hvad der vil ske, hvis de italesætter det eller bryder ud af forholdet. Der er rigtig mange gode grunde til at blive i et forhold. Frygten for en konflikt er ikke en af dem. Slet ikke hvis forholdet er ulykkeligt.

Frygt for ændringer

Der er ingen, der bryder sig om at kaste sig ud i kaos og usikkerhed. Men sandheden er, at intet står stille. Hverken galakser, bjerge eller årstider. Tilstanden ”status quo” som en forsvarlig måde at leve livet på, er en forestilling, der altid vil sætte os ud af spil. Ud af spil i forhold til, hvordan verdenen virkelig fungerer. Det er et ringe og utilfredsstillende grundlag for et romantisk forhold. For begge parter. Lad ikke frygten, der opstår ved tanken om forandring, afholde dig fra at handle.

Frygten for at skulle ud og date igen

De fleste har svært ved tanken om, at skulle ud på det ”frie” marked og date igen. Især hvis det er længe siden. Det kan helt sikkert være spændende at møde nye mennesker. Dating involverer dog også, at du udsætter dig selv for et fremmed menneskes blik, vurdering og forventninger. Du risikerer, at han eller hun ikke opfylder dine. Det kan ofte være skræmmende nok at udspille de forskellige scenarier inde i hovedet. Det kan føles nemmere og rarere at blive i dit nuværende forhold. Omend ulykkeligt. Hellere det end at gøre noget drastisk eller endog forlade din partner.

Det er rigtigt, at når vi dater, kan alt ske, men det omfatter også muligheden for at finde en partner, du passer bedre sammen med. Det får du aldrig at vide, medmindre du er modig og giver det et forsøg.

Ulykkeligt forhold - Mette Schmidt-Kallesøe

.

Frygten for at være alene

Skulle du overveje at forlade et forhold, der er ulykkeligt og utilfredsstillende, er det at have en mindre tilfredsstillende ny datingoplevelse ikke den eneste løsning. I det mindste for en periode er du måske nødt til blot at være dig selv. For nogle kan det lyde som en hvilepause, men mange er bange for udsigten til at være alene og til aftenerne alene foran fjernsynet. Tid sammen med den forkerte kan virke fristende frem for tanken om at være alene.

Der venter måske en tid alene, hvis du vælger et brud. Sørg i hvert fald for at træffe en beslutning om, at der skal ske en ændring. Det er ikke jordens undergang. At lære at være alene og i eget selskab kan gavne dig på den lange bane, så du undgår fremadrettet at blive sammen med den forkerte for længe af de forkerte årsager.

Hemmelige fordele

Desværre bliver nogle mennesker i usunde forhold, fordi de får skjulte følelsesmæssige eller psykologiske fordele ved det. Måske kan du lide at være omsorgsperson eller martyr. Måske tror du ikke, at du fortjener bedre. Ønsker du at komme videre, men har svært ved at tage det svære skridt, så bør du undersøge, hvad du risikerer at miste.

Det er kun dig, der ved, hvornår det er tid til at ændre kurs og starte forfra. Hvis du er nået dertil, så lad ikke passivitet eller frygt afholde dig fra at komme videre mod et bedre liv.

Har du nogensinde prøvet at blive i et forhold for længe? Ved du, hvorfor du blev? Det kan være en god idé at søge hjælp, så du både kan blive afklaret, men også få hjælp til at finde styrke til at stå op for dig og dine ønsker.

 

 

Se også min side om psykoterapi, parterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette