TAKNEMMELIGHED

Hvad og hvorfor?

 

Taknemmelighed er i min verden et overset begreb og en følelse, der ofte ikke gives særlig stor opmærksomhed.

Taknemmelighed er en følelse, der kan handle om at føle sig elsket, heldig, værdsat, prioriteret, respekteret eller anerkendt. Du kan også føle dig taknemmelig over, at du lever, at du kan være noget for andre, hjælpe til, glæde andre eller være god til at lytte til andre.

Vi kan vise taknemmelighed over for andre på flere forskellige måder. Det kan være i form af gaver, hjælp, tjenester, berøring, tid sammen eller venlige ord.

Fordelen ved taknemmelighed

Taknemmelighed er en skøn, dejlig følelse. En følelse af, at livet giver mening, og at livet er godt. Det er en dybtfølt følelse. En der skaber en positiv energi, optimisme og empati. Det er som om, at hele ens mentale bevægelsesrammer udvides enormt. Det skaber et sundt indre; både i forhold til os selv (i form af positive tanker, gode kostvaner, søvn, fordøjelse m.m.) og til resten af verden (alt lige fra at værne om naturen, verdenshavene, bylivet, landlivet – ja, rammerne er vide).

Taknemmelighed forbindes f.eks. med bedre søvn, lavere blodtryk og øget immunforsvar. Det kan også gøre noget ved vores mentale trivsel og sundhed. Grundlæggende handler det om at gøre, hvad vi kan for at få et godt liv… at tage ansvar for vores eget liv og indre energi.

Det kræver træning

Vi kan træne os op i taknemmelighed ved at være bevidste om det, der gør os taknemmelige. Det er så nemt at ryge i den ende af både, hvor vi har fokus på det, der ikke fungerer. Så kan vi helt glemme, at der rent faktisk kan være utroligt mange ting i vores liv, der fungerer, og som vi kan komme til at tage for givet. Nogle eksempler kunne være – og nogle giver måske ikke mening for dig:

Tag over hovedet, et arbejde, en dejlig kæreste/partner, en sød søster eller bror, at du kan kysse dine børn godnat, mad på bordet hver dag, gode venner, en dejlig tur på arbejde, et godt helbred, en stærk krop, økonomi til at tage på ferie hvert år, rengøringshjælp, et smukt hjem, en dejlig hobby eller et fyldt køleskab. Det kan også være venner, du kan tale om alt med, en forstående kollega, en sjov kammerat, et dejligt kæledyr, en god chef, en god træningsmakker, en god tv-serie, der får dig til at slappe af eller glæder dig, en god bog, en have, hvor du kan slappe af og være kreativ, en dejlig seng, purløg på æggemaden, en lækker bøf, et godt glas vin, tid til at meditere, spirituelle fællesskaber, en sund krop, at være i live, at bo i Danmark… ja, listen er næsten uudtømmelig.

Bevidsthed og anerkendelse

Det hele starter med en bevidsthed og med anerkendelse af, at livet grundlæggende er godt og givende. Tænker vi positivt, kan det motivere os til at træffe positive ændringer i vores liv.

Det kan f.eks. være en god idé at have en lille bog med dig, hvor du hver dag skriver det ned, som gør dig taknemmelig. Sæt dig for at skrive 1-3 ting/oplevelser/udsagn/situationer, som du er taknemmelig for. Næste dag skriver du noget nyt – dvs. du gentager ikke det, du allerede har skrevet. Idéen med denne øvelse er at øge din opmærksomhed på det, der er godt, både stort og småt, i dit liv. Er det svært at finde tid til det hver dag, så find et tidspunkt hver uge, hvor du sætter dig ned og reflekterer over, hvad der har været godt i ugens løb.

Som familie eller par kan man også vælge at dele det, man er taknemmelig for ved middagsbordet. Eller når I ligger i sengen, inden I skal sove.

Taknemmelighed - Mette Schmidt-Kallesøe

.

Vedholdenhed og udholdenhed

Det kan godt være svært i starten – både at finde på noget at være taknemmelig over, men også at huske at fokusere på det. Husk på, at du har brugt mange måneder og år på at gøre noget andet og måske endog have mere fokus på det negative. Men øv dig, og du skal se. Efter et par måneder, udvides din horisont og dit taknemmelighedsfelt.

Og har du svære dage, så er det en rigtig god idé at hive din bog frem, hvori du har skrevet nogle af de ting, du er taknemmelig for. Det kan hjælpe med at skifte fokus.

Prøv hver morgen, når du vågner at sige: Det er dejligt at være i live.
Det kan være en god start på dagen. Taknemmelighed skaber fokus og giver næring til de gode, positive følelser såsom glæde.

Det handler om mere en blot ord. En dybtfølt taknemmelighed breder sig som ringe i vandet til hele kroppen og bidrager til din trivsel og dit velbefindende.

 

 

Se også min side om psykoterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette