RESPEKT OG FORAGT

Når vi mister respekten for hinanden og foragten tager over

 

Jeg plejer at sige, at diskussioner og skænderier ikke nødvendigvis er ødelæggende for et forhold eller en relation. Det er muligt at diskutere og skændes på en sober og respektfuld måde, så vi ikke mister respekt og foragt tager over.

Hvad der derimod kan være totalt ødelæggende og nærmest turbofart mod afgrunden er, når respekten ryger. For når respekten ryger, så kan foragten meget nemt tage over.

Måske begynder det i det små med en følelse af ikke at blive forstået eller mødt. Måske oplever du, at du ikke er god nok til at sige fra eller sætte grænser.

Dette kan nemt ende med at blive vendt mod ens partner, fordi partnere ”burde” se disse grænser eller hjælpe med at sætte dem osv.

Når respekt ryger og foragt træder i stedet

Når respekten ryger, og de himmelvendte øjne får plads, så er I på en meget skæv kurs. En kurs, der kan være ret svær at rette op på.
I er med andre ord på vej mod afgrunden, for ud over tillid er respekt noget af
det sværeste at genskabe… og sommetider er det rent faktisk umuligt at genskabe.

Når respekten er gået fløjten, så er der plads til foragt. Foragt handler om at se ned på andre og føle sig bedre end den eller de, der foragtes. Med foragten følger kløften mellem den, du foragter, og dig selv. En kløft, der meget nemt vokser sig større og større for hver dag, der går.

Den, der udsættes for foragten, kan ryge i en afmagt, idet du ikke kan se dig ud af det. Hvad skal du stille op, for ligegyldigt, hvad du gør, så mødes du af en uoverkommelig mur, du ikke kan komme over eller trænge igennem.

Respekt er noget, vi skal gøre os fortjent til. Vi kan ikke forvente at blive respekteret, hvis ikke vi selv respekterer tilbage.

Hvordan kæmper man imod foragt?

Modgiften mod foragt, og her skal man virkelig ville ønske at slippe af med foragten, er at stoppe al giftig adfærd og forsøge at genopbygge følelsen af respekt for den anden samt værdsætte forholdet og sin partner.

Det handler om at have fokus på det gode.

I grundtræk kan man opsætte fire regler, som vi reelt bør følge i enhver relation:

1. Fokuser empatisk på din partners bekymringer

Bag din partners eventuelt ”nedgørende og forkastelige” holdning ligger der ofte en bekymring, som ikke kun handler om at være ond, dum eller imod.
Prøv at finde ind til denne bekymring, og det gælder også
selvom du ikke nødvendigvis er enig i, at det er et problem, eller om det er noget, I skal gøre noget ved.

respekt og foragt

2. Sørg for at komme med fem gange så mange positive som negative udsagn

Psykologisk set skal der fem positive, rosende udsagn til for at opveje ét negativt udsagn, og det gælder rent faktisk i alle relationer – lige fra parforhold, venskaber, kollegiale forhold eller de sociale medier.
Så øv
jer i at have fokus på det positive.

3. Undgå at foragte din partner, og det gælder i det hele taget og overhovedet

Selv hvis du finder det, din partner siger eller synes forkasteligt, så bør du tilgå det med en kritisk og argumenterende dialog frem for foragt.

4. Lyt til din partner

Indgå i en reel dialog, og prøv at forstå, hvad den anden mener, inden du går i gang med at svare eller debattere.

 

Er I fanget i dette mønster, så søg professionel hjælp.

Jeg kan hjælpe dig og jer. Se også min side parterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen
Mette