HJERTESORG OG DET KNUSTE HJERTE

 

Har du prøvet at miste nogen, du elsker, så ved du, at det føles som, at alt indeni går i stykker, og at ens hjerte knuses. Man får hjertesorg.

Det er ikke uden grund, at det kaldes et knust hjerte eller på engelsk a broken heart.

Korrekt er det også, at man rent faktisk i værste fald og i sjældne tilfælde kan dø af et knus hjerte – også kaldet broken heart syndrome.

At blive forladt eller vælge at gå fra én, man elsker, kan gøre så ufatteligt ondt og medføre et mylder af følelser og tanker.

At miste er en sorg

Når vi mister nogen, kan det være den største sorg i livet. Og her handler det ikke kun om, hvis den man elsker dør.
Vi kan også miste vores elskede af andre årsager, som kan gøre mindst lige så ondt.

Når dette sker, er det vigtigt, at du passer på dig selv. Det er også vigtigt, at du giver plads til sorgen og forstår, hvad det var, der skete.

Brækker vi armen, søger vi hjælp.
Ved hjertesorg kan vi have sværere ved at indse, at vi
også her kan have brug for hjælp.

Hjælp til bearbejdning af sorgen:

Accept

Første del af sorgprocessen handler om at acceptere bruddet og passe på dig selv.

Faktum er, at du har mistet, og jo hurtigere, du erkender dette, jo hurtigere kan du komme i gang med at bearbejde hjertesorgen og smerten. Og med tiden komme videre.

Det kan være en rigtig dum idé at forsøge at ignorere dette faktum. F.eks. ved at kaste dig over arbejdet, dulme dig med alkohol eller starte et nyt forhold op, der nærmest starter, hvor det andet forhold sluttede.

Lad være med at løbe væk fra sorgen.

Godt netværk

Dernæst er et godt netværk af folk, der formår at lytte, guld værd. Her er det tilladt og rent faktisk vigtigt, at du er egoistisk, da ikke alle er lige gode til at takle hjertesorg.

Der kan være venner iblandt, som ikke kan magte din tristhed. Venner, der nærmest bebrejder og indikerer, at det kunne du have sagt dig selv.

Det er vigtigt, at du fokuserer på dem, der kan støtte dig. Dem, som formår at være i følelserne sammen med dig uden at skulle lappe eller få dig til at komme ovenpå hurtigt.

Har du ingen i din omgangskreds, der kan dette, kan det være en rigtig god idé at opsøge professionel hjælp. F.eks. hos en psykolog eller en psykoterapeut.

Hjertesorg

Skriveterapi

Et andet godt redskab kan være at skrive ned, hvordan du har det. Der findes i dag forskellige former for skriveterapi. Jeg kan anbefale at kigge på Annette Aggerbecks side www.skriveterapi.dk. Her finder du bl.a. fif til at tage hul på processen.

Tal eventuelt med din eks

Det kan også være en god idé at få besvaret eventuelle spørgsmål hos din ekspartner, hvis dette er muligt.

Især er det en god idé at få ryddet op imellem jer, hvis I har børn sammen og fremover skal samarbejde om dem. Det kan dog også være sundt i det hele taget at få talt med hinanden om, hvad der gik galt. Hvad var svært for jer i relationen? og hvad vil I hver især ikke savne ved forholdet, hinanden og ved jer selv?

Tag det gode med

Øv dig i tage det gode med; det, der lykkedes og var en succes, så du ikke går rundt med en følelse af at have spildt din tid.

Der har helt sikkert også været gode ting i jeres forhold. Ellers havde du ikke været i det. Der er mere næring i at kigge på, hvad du har lært af relationen, frem for hvad du ikke har lært.

Få hjælp af en psykoterapeut

Forsøg at se kritisk på dine egne mønstre og få eventuelt arbejdet med dem f.eks. hos en psykoterapeut, så du ikke gentager de samme fejl i dit næste forhold.

Jeg kan hjælpe dig. Se min side psykoterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen
Mette