GÅR TERAPEUTEN SELV I TERAPI?

Går parterapeuten selv i parterapi?

 

 

Du kan tro, at terapeuten selv går i terapi. Så ja!

Terapi for terapeuten

Rigtig mange tror, at jeg som menneske er all in sync, balanceret og uden problemer i livet. Mit liv har indeholdt udfordringer – ligesom andre menneskers. Det har gjort, at jeg i en tidlig alder valgte at arbejde med mig selv. Jeg valgte dengang at arbejde med det på forskellig vis, hvoriblandt psykoterapi var et af dem. Jeg har også gjort brug af parterapi – også i mit nuværende parforhold. Det er vigtigt at pointere, at terapi og parterapi kan bruges i mange forskellige situationer og udfordringer.

Det kan bruges til at vedligeholde gode vaner og mønstre, rette op på uhensigtsmæssigheder, lære at kommunikere bedre sammen som par – samt forstå hinanden bedre osv.

Uhensigtsmæssige mønstre

Selv jeg, der har arbejdet så meget og mange år med mig selv, kan stadig falde i mine gamle mønstre. Forskellen fra dengang, jeg gik i gang og til nu, er dog, at jeg kender til og er bevidst om mine mønstre. På godt og ondt. Derfor er mit svar også altid, når jeg hører den mest almindelige kommentar (“du må have et perfekt parforhold”), når jeg fortæller, at jeg er psykoterapeut og parterapeut, at jeg ikke er så meget anderledes end andre.

Der, hvor jeg måske skiller mig ud i forhold til en del, er, at jeg kender mig selv rigtig godt. Jeg ved, hvornår jeg ikke har en hensigtsmæssig adfærd, selvom jeg eksempelvis prøver at passe på mig selv. Jeg kender mine mønstre og ved, hvornår jeg skal trække vejret, prøve at se tingene fra flere sider af og være kærlig over for mig selv og mine nærmeste. Og jeg ved, hvornår jeg har brug for hjælp. Det være sig hjælp fra min partner, mine veninder, min terapeut osv.

Terapeuten har selv brug for terapi

Jeg kan nemlig heller ikke altid klare tingene selv. Det bliver jeg mindet om igen og igen – både som privatperson og som terapeut. Jeg vil tillade mig at skrive følgende: En god behandler – det være sig psykoterapeut, parterapeut eller anden form for terapeut – har minimum én behandler selv.

Selvom vi besidder en stor viden, har specialiseret os i specifikke områder m.m. er det praktisk umuligt at opnå den form for udveksling, nye vinkler, overblik og sparring alene. For ens følelser vil altid kunne spænde ben. Hele livet lærer vi. Hele livet kan vi blive klogere på os selv, vores omgivelser og vores partner. Til en undervisning hørte jeg engang følgende udsagn: Hvis du tror, at du kender din partner til fulde, har du allerede dræbt forholdet.

Der er så mange ting i form af glæder, intimitet, erotik, begejstring m.m., I som par kan overse. Især hvis I tror, I ved, hvordan den anden er og holder fast i det, uden at undersøge dette. Der er mange steder, du kan miste dig selv i forhold til andre eller miste hinanden i parforholdet. Vores identitet bliver til i relation til vores forældre og vi udvikles løbende i vores relation til andre. Vores fantasier og mønstre udfordres i relationer. I trygge relationer kan vi udvikle vores optimale potentiale, finde os selv, vores grænser og behov.

Terapi - Mette Schmidt-Kallesøe

.

Terapi hos mig

Når du går i terapi hos mig, lover jeg dig på intet tidspunkt, at jeg kan fikse dig og dine problemer – eller jer og jeres problemer. Det, I vil høre mig sige, er blandt andet, at jeg vil hjælpe dig eller jer med at komme et bedre sted hen, at forstå hinanden bedre og kommunikere bedre og tydeligere.

Jeg kan ikke få ting til at forsvinde, men jeg kan hjælpe med at belyse og hjælpe dig eller jer, uanset om det så lindrer eller reducere smerten. Jeg kommer til at være din eller jeres medspiller og somme tider modspiller. Dog på en omsorgsfuld måde. Jeg kommer til at lytte og anerkende dig, det du siger og føler, og det kan i sig selv føles som en lettelse.

Så går du eller I med tanker, udfordringer, følelser, der forstyrrer eller forvirrer, så kontakt mig. Kunne du/I tænke at blive klogere på, hvad det gør, hvad der kan gøres for at hjælpe, passe på dig selv og hinanden, så kontakt mig. Det er også muligt at booke tid på min hjemmeside.

Pas godt på dig selv og hinanden.

 

 

Se også min side om parterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette