TVIVL

Den svære og smertefulde tvivl

 

 

Går du og grubler over, om du mon stadig elsker din partner på den ”rigtige” måde? Og jeg skriver ”rigtige” i anførelsestegn, for med det mener jeg ikke, at der som sådan findes en rigtig og forkert måde at elske. I kæreste- og ægteskaber kan der dog alligevel være noget om det.

Tvivl om hvad

Måske du kan stå og kigge tilbage på en langt liv sammen med din partner, hvor I har været forelskede, skabt et hjem, fået børn m.m. I har haft delt drømme, men undervejs skete der noget. Måske I stødte på nogle udfordringer, som I taklede forskelligt. Arbejdet tog al tid eller børnene. I glemte måske hinanden som partnere/kærester og blev mere ”samarbejdspartnere” i forhold til økonomi, husholdning, børn og fritid? Årsagerne kan være mange, men ofte er virkningen ikke at tage fejl af. Pludselig står en af jer eller jer begge og kigger på den anden eller hinanden og tænker:

  • Hvad så nu?
  • Hvor er kærligheden? Ikke kærligheden til den anden som menneske, men som kæreste og partner.

Det er ikke noget, der er sket fra den ene dag til den anden. Nej, det er bare noget, der ganske langsomt er sket.

  • Og hvad så nu?
  • Hvad med os?
  • Hvad med vores børn, vores hund, vores hus og hjem?
  • Skal vi gå fra hinanden?
  • Har jeg lyst til at undvære dig i mit liv?
  • Tør jeg være alene, og kan jeg finde ud af det?

Spørgsmålene er mange. Måske du befinder dig i en tilstand, hvor du det ene øjeblik føler, at det hele nok skal gå. I skal bare lige have fundet hinanden igen. Det andet øjeblik tænker du måske, at det hele er håbløst, at du har haft det sådan længe, og at det måske føles for sent.

Det kan være en meget frustrerende og også smertelig tilstand, hvor kløften føles stor mellem jer. Du går med tanker, som du måske ikke deler med din partner, for de er for smertelige og alvorlige. Derudover er du eventuelt også bange for at gøre din partner ked af det – og måske unødigt ked af det, for måske det ændrer sig.

Tag tvivl alvorligt

Det er her, du skal stoppe op og tage dine følelser alvorligt. Og du skal ikke gå alene med dem. Din partner må og skal ind over, for det involverer jo også ham/hende. Den eneste chance for, at det kan ændre sig, er ved at gøre noget andet, end det I plejer. Der er ingen garantier ud over, at gør I ikke noget andet, end det, I plejer, så ændrer det sig ikke. Der er heller ingen garantier for, at det, I gør anderledes, kommer til at ændre det på en måde, så følelserne ændrer sig og I mærker kærligheden på ny.

I kan finde ud af, om I vil arbejde på det, om I vil gøre en indsats for at ændre det. Er der stadig varme og omsorg – en følelse af samhørighed – så er der grobund for sammen at finde ud af, hvad jeres fremtid skal bestå af.

Tvivl - Mette Schmidt-Kallesøe

.

I skal i gang med at undersøge, hvad katten der er sket. Hvornår det skete, hvad I savner og længes efter. Om I respekterer hinanden.

Denne proces kan være svær og krævende, for måske I slet ikke er vant til at tale sammen på den måde. For hvordan er det lige at lytte til sin partners ærlige udmelding om, at han/hun ikke længere kan mærke kærligheden?

Er det som at blive kastet ud fra 10. sal – frit fald og med hjertet bankene af frygt for at miste? Og hvordan er I i det sammen, uden at det kun kommer til at handle om den ene?

Min anbefaling

Få talt om det. Vær ærlig. Find ud af, om I vil arbejde på det.

Find en, der kan hjælpe jer. En, der har erfaring med lige netop den problematik, I står i.

Så er I på vej mod jeres fremtid og mod et liv, hvor I kan få det bedre sammen eller måske hver for sig.

 

 

Se også min side om parterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette