PSYKOTERAPI, HVAD ER DET?

Er psykoterapi noget for mig?

 

Hvad er psykoterapi?

Psykoterapi har til hensigt at lindre følelsesmæssige / emotionelle udfordringer, bekymringer, sorg m.m.

Psykoterapi tilbydes af en psykoterapeut. Titlen ”psykoterapeut” er dog endnu ikke en beskyttet titel. Derfor kan det være en god idé at tjekke den pågældende psykoterapeuts uddannelse.

Du kan tjekke, om terapeuten er medlem af
Dansk Psykoterapeutforening
. For at blive medlem af foreningen skal man have gennemgået en uddannelse, og der stilles bestemte krav. Dette er din sikkerhed for en professionel terapeut.

Terapi består bl.a. af, at du sammen med terapeuten kigger på og undersøger dine valg og udfordringer i livet. Terapi tilbydes både til individuelle personer, par, familier og grupper.

Med terapisessioner menes der, strukturerede møder mellem psykoterapeuten og klienten/klienterne. Det optimale er at afklare, hvor livet spænder ben og giver udfordringer. Dette for at give lindring, nye indsigter og måder at være i livet på.

Psykoterapi dækker over en række forskellige retninger og behandlingsformer.

Det mest afgørende for et vellykket terapiforløb er kemien mellem psykoterapeuter og klienten. Klienten skal så vidt mulig føle sig tryg.

Mange af de hyppigst anvendte terapiformer er gennemtestede. Visse af dem er evidensbaserede. Terapiformen er evidensbaseret, hvis der forekommer videnskabelige undersøgelser. Undersøgelser, der bekræfter effektiviteten.

Er psykoterapi noget for mig?

Det kan i første omgang føles svært at tage kontakt til en psykoterapeut. Især hvis pengene f.eks. er små, men fordelene ved terapi kan være livsændrende.

  • Er terapi noget for mig?
  • Hvad skal jeg have for øje, når jeg leder efter en psykoterapeut?
  • Hvilken type terapi er den rette for mig?
  • Hvordan er første terapisession?
  • Findes der ukvalificerede eller uetiske terapeuter?
  • Er terapi noget for mig?

De fleste af os kan få glæde af at tale med en uvildig person. En der lytter og har fokus på dig.

For at finde ud af, om terapi er det rette for dig, kan du prøve at tænke på, om livet er, som du ønsker det.

Føler du dig ofte ked af det, bekymret, angst, overvældet eller irritabel?

Kan du svare ja til det, så vil terapi højst sandsynlig være noget for dig. Du vil her kunne finde emotionel støtte og hjælp til at finde nye veje og måder at håndtere livet på. Og dermed passe på dit mentale helbred.

Store følelser og overvældende emotioner ikke den eneste grund til at gå i terapi. Terapi er også en god idé, hvis du slås med relationelle udfordringer. F.eks. familieforhold eller partner, føler dig fastlåst arbejdsmæssigt. Derudover kan det være en stor hjælp, hvis du har mistet og er i sorg. Eller slås med angst, føler dig ensom osv.

Hvad er det første, jeg skal gøre, hvis jeg ønsker at lede efter en psykoterapeut?

Der findes rigtig mange dygtige og terapeuter her i Danmark. Mange af dem kan helt sikkert hjælpe dig.

Det handler om kemi.
Prøv evt. at kigge lidt rundt på forskellige hjemmesider. Hvilket indtryk og
hvilken fornemmelse får du, når du besøger siden? Og er der et billede af terapeuten? Det er vigtigt og giver beroligelse at få et indtryk af, hvem du skal møde.

Hvilken type psykoterapi er den rette for mig?

Der findes rigtig mange terapiformer, der har vist sig effektive, når det gælder livets udfordringer m.m.

Hvilken én, der er den ”bedste” for dig handler om dig som person, dine udfordringer og bekymringer. Det afhænger også af den forbindelse, du og din terapeut kan få skabt mellem jer.

Psykoterapi, hvad er det?

 

Hvordan er første terapisession?

Den første terapisession kan vække en del følelser på forhånd. Det er helt normalt at føle sig både nervøs og usikker på, hvad der  skal ske.

De fleste går fra første terapisession med en lettelse. Ofte hører jeg ordene: “Var det ikke andet? Jeg føler mig lettet”.

Oftest består første terapisession af, at du og terapeuten lærer hinanden at kende. Du vil opleve, at terapeuten stiller spørgsmål om dig og din baggrund, samt om du har været i terapi tidligere, og hvad du håber at få ud af terapien.

Terapeuten vil højst sandsynligt også sætte dig ind i, hvordan han/hun arbejder. Terapeuten vil fortælle, hvad du kan forvente at få ud af terapien.

Findes der ukvalificerede eller uetiske terapeuter?

Selv de bedste terapeuter er ikke perfekte. Selv de bedste, etisk korrekte terapeuter kan begå fejl. Der findes dog også terapeuter, der har et andet etisk fokus. Desværre.

Hyppige alarmklokker kunne være, at terapeuten taler for meget. Så meget, at du som klient føler dig afbrudt igen og igen. Rent faktisk ikke få plads til dele dine egne bekymringer, men nærmere skal høre mere om terapeutens.

Der findes også terapeuter, der er dømmende over for eller taler ned til klienten. Ligeledes terapeuter, der virker som om, at de keder sig, gaber eller virker distræte og ikke til stede.

Heldigvis er der langt imellem denne type terapeuter.

En uetisk terapeut kan også finde på at gøre seksuelle eller romantiske tilnærmelser. Endda virke truende eller pressende. Måske bryde tavshedspligten uden rimelig grund.

Udsættes du som klient for dette, så bør du melde det til politiet.

Er terapeuten medlem af Dansk Psykoterapeutforening, kan du også kontakte dem. De kan hjælpe dig videre.

Hvor længe skal jeg gå i terapi?

Der er ikke nogle endegyldige svar på dette.

Nogle stopper, når de har nået deres mål. Eller når de føler, at der ikke længere sker fremskridt i terapien. Andre vælger at fortsætte, selvom de har nået deres mål. For at vedligeholde disse og arbejde videre med sig selv.

Det kan også ske, at terapeuten konstaterer, at han/hun ikke er den rette til at hjælpe dig som klient. Sker det, vil terapeuten som oftest henvise til en anden terapeut, så du kan fortsætte dit arbejde – hvis det er det, du ønsker.

 

Vil du læse mere om mig og min tilgang til psykoterapi så se psykoterapi og min facebookside.

Kærlig hilsen Mette